Uit onderzoek van zorgverzekeraar CZ blijkt dat 15 procent van de verzekerden die hun ziekenhuisrekening controleert erachter komt dat de rekening niet klopt. Het gaat om 400.000 euro die onterecht in rekening is gebracht, zo meldt het CZ aan de media.
CZ enige verzekeraar die foute zorgrekeningen bijhoudt
In Nederland is CZ de enige zorgverzekeraar die de hoeveelheid foute zorgrekeningen bijhoudt. Vorig jaar was het bedrag aan verkeerde declaraties de helft minder dan van dit jaar. Het gaat niet om fraude, maar om fouten in de declaratiesoftware. Soms is er sprake van dubbele declaraties of worden ziekenhuisonderzoeken tweemaal opgevoerd. Volgens minister president Rutte verdient CZ een pluim, omdat ze foute rekeningen registreert. Volgens hem zouden meer zorgverzekeraars dat moeten doen. D66 roept andere zorgverzekeraars op om net als CZ fouten te registreren. Daarnaast wil ze dat patiënten die teveel hebben betaald dat geld terugkrijgen. Patiënten die teveel hebben betaald hebben hier immers recht op.
Controle ziekenhuisrekening lastig voor verzekerden
Zorgverzekeraars willen graag dat verzekerden zelf hun ziekenhuisrekeningen controleren en promoten dat ook actief richting hun verzekerden. In de praktijk is de controle van een ziekenhuisrekening nog niet zo makkelijk. Het is een voordeel dat facturen tegenwoordig online ingezien kunnen worden via de website van de zorgverzekeraar, maar facturen zitten te complex in elkaar door het gebruik van DBC-codes (Diagnose Behandel Combinaties). Bij deze DBC-codes wordt er per code een korte omschrijving geplaatst. Het controleren van een ziekenhuisrekening kost een verzekerde nu veel tijd aan uitzoekwerk. Zo moeten alle DBC-codes eerst op de website van de zorgverzekeraar door een verzekerde opgezocht worden om te weten om wat voor behandeling het ook alweer ging.
Ziekenhuisrekening moet meer gespecificeerd worden
De Nederlandse Patiëntenfederatie (NPCF) gaat daarom in gesprek met zorgverzekeraars en ziekenhuizen om ziekenhuisrekeningen inzichtelijker te maken. Belangrijk is dat de ziekenhuisrekening hetzelfde gespecificeerd wordt als bijvoorbeeld de rekening van een autogarage voor een onderhoudsbeurt van de auto. Als verzekerde moet je kunnen zien wat alles kost en op het moment dat er sprake is van planbare zorg moet je weten wat alles gaat kosten. Maar voor het zover is, zijn we helaas wel een hele tijd verder.
Ziekenhuisrekening in 2016 eenvoudiger
In 2015 werd in de media al melding gemaakt dat verzekerden de ziekenhuisrekening te ingewikkeld vinden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte in februari 2015 bekend dat de ziekenhuisrekening in 2016 al iets eenvoudiger wordt. Vanaf 2016 komt namelijk op de rekening te staan of het om een lichte, middelzware of zware behandeling gaat. De nieuwe indeling in drie categorieën zorgt er volgens de NZa voor dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars prijzen kunnen afspreken die beter uit zijn te leggen aan patiënten.
Verzekerden moeten kunnen vertrouwen op goede zorg én juiste ziekenhuisrekening
De PvdA heeft om opheldering gevraagd bij minister Schippers van Volksgezondheid betreffende de onterecht hoge ziekenhuisrekeningen. Schippers heeft al laten weten bij Goedemorgen Nederland dat het in de eerste plaats de taak is van ziekenhuizen en zorgverzekeraars om de ziekenhuisrekeningen te controleren. Verzekerden moeten volgens de PvdA kunnen vertrouwen op goede zorg én een ziekenhuisrekening die klopt. Verzekerden moeten immers al meebetalen met het eigen risico van de zorgverzekering en daarom moet een ziekenhuisrekening gewoon kloppen. De SP wil graag een eenvoudiger systeem om de zorg te bekostigen. Ziekenhuizen moeten budgetten krijgen op basis van patiënten en behandelingen. Daarnaast vindt ze dat het eigen risico moet worden afgeschaft.