Financiële onduidelijkheid en onzekerheid is voor veel mensen een ramp. Ze willen niet dat ze in het duister tasten en voelen zich vaak niet zeker over hun financiële situatie. Want wat gebeurt er als het dak van het huis ineens instort? Of wanneer er plotseling iemand overlijdt? Wanneer je schade veroorzaakt of schade overkomt? Allemaal zaken waarvoor je een verzekering af kan sluiten.

Is verzekeren verplicht?

Naast de verzekeringen die zekerheid bieden bij bovenstaande situaties zijn er nog vele andere zaken die verzekerd kunnen worden. Veel van de beschikbare verzekeringen waaronder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren zijn niet verplicht, andere zijn dit wel, namelijk:

  • De basis zorgverzekering voor iedereen van 18 jaar en ouder. Met deze verzekering worden onder meer de kosten die je maakt in het ziekenhuis vergoed. Iedere inwoner van Nederland heeft het recht op zorg, maar iedere inwoner is ook verplicht zich daarvoor te verzekeren. Er zijn verschillende pakketten: van een basisdekking tot een zeer uitgebreide aanvullende dekking;
  • De woonhuisverzekering is verplicht voor mensen met een eigen huis. Schade aan het huis wordt hiermee vergoed;
  • De autoverzekering is verplicht wanneer je een auto bezit, net als een brommerverzekering of motorverzekering wanneer je een brommer of motor hebt. Met deze verzekering worden diverse dingen vergoed, zoals de schade die jij anderen toebrengt of schade die jou is toegebracht.

Onverzekerd rondrijden is niet toegestaan. Je kunt dan ook boetes riskeren wanneer je geen verzekering hebt afgesloten.

Niet verplichte verzekeringen

Los van de verzekeringen die je verplicht bent af te sluiten zijn er nog heel veel optionele verzekeringen. Denk aan een reisverzekering, waarmee je onvoorziene kosten op reis kunt dekken zoals zoekgeraakte spullen of kapotte camera’s. Ook overlijdenskwesties en het verschepen van een lichaam, bij overlijden op reis, worden hierin meegenomen. Daarnaast is bijvoorbeeld ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet verplicht, maar het afsluiten van een AVP wordt wel sterk aangeraden.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering dekt, tot op zekere hoogte, de kosten van een uitvaart. En een overlijdensrisicoverzekering keert een bepaald bedrag uit als iemand is komen te overlijden. Vaak wordt dit risico gekoppeld aan een hypotheek, waarmee een hypotheek (gedeeltelijk) kan worden afgelost na het overlijden van een van de eigenaren.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Een aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland niet verplicht, maar wordt wel aangeraden omdat een schade door schuld vaak snel kan oplopen in de te vergoeden waarde. Ben je niet verzekerd dan kom je dus al snel in de problemen. In de meeste gevallen dekt deze verzekering tot 1 miljoen euro aan schade die je hebt veroorzaakt. De premies vallen daarnaast reuze mee en het hele gezin is bij de meeste aanbieders direct meeverzekerd.

Los van deze verzekeringen zijn er ook verzekeringen voor huisdieren, telefoons of bepaalde situaties, zoals een bruiloftsverzekering. Hiermee dek je de kosten voor (bijvoorbeeld) het annuleren van de feestlocatie of het totaal afblazen van de bruiloft.

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Voordat je besluit een verzekering af te sluiten, is het goed om te bekijken welke verzekeringen je echt nodig hebt en of bepaalde verzekeringen geen overlap hebben met andere verzekeringen die je al hebt. Ga hier eens rustig voor zitten en pleeg overleg met een expert op het gebied van verzekeringen. Deze kan je vast verder helpen.