De kosten van een uitvaart kunnen behoorlijk oplopen. Zo kost een redelijk eenvoudige uitvaart zomaar € 6000 tot € 7000, om over de kosten van extra wensen maar niet te spreken. Daarnaast is het in een tijd van rouw nooit leuk voor nabestaanden om na te moeten denken over de financiële afhandeling van de uitvaart. Je kunt nabestaanden dan ook veel zorgen besparen door een uitvaartverzekering af te sluiten die de kosten (grotendeels) dekt.

Wat is een uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering, ook wel een begrafenisverzekering genoemd, is een verzekering die je kunt afsluiten om de kosten van een uitvaart (deels) te dekken. Afhankelijk van de wensen die je hebt kun je een uitvaartverzekering uitbreiden zoveel als je wilt. Uiteraard moet je een hogere premie betalen naarmate je de verzekering uitbreidt. Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit kun je kiezen uit drie hoofdvarianten:

  1. Naturapakketpolis
  2. Naturabedragpolis
  3. Sommenpolis met vrij besteedbaar bedrag

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de uitvaartverzekering geen overlijdensrisicoverzekering. Een uitvaartverzekering omvat alleen de kosten die bij een uitvaart komen kijken. Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak gekoppeld aan een hypotheek of andere schuld, om deze (deels) af te kunnen lossen na het overlijden. Lees ook het artikel → Overlijdensrisicoverzekering

Naturapakketpolis

Met een naturapakketpolis ben je zeker van een goed geregelde, maar simpele uitvaart. Je verzekert jezelf hiermee tegen de kosten van een ‘standaardpakket’ diensten voor een uitvaart.

Deze variant wordt maar door weinig verzekeraars aangeboden. Daarnaast worden lang niet alle kosten door de naturapakketpolis vergoed. Vaak sluiten mensen, naast de naturapakketpolis, dan ook een naturabedragpolis of sommenpolis af om overige kosten te dekken.

Naturabedragpolis

Met een naturabedragpolis ben je verzekerd tot een bepaald bedrag. Je kunt dit bedrag dan naar keuze aanwenden voor kosten die met de uitvaart te maken hebben. Het is uiteraard niet mogelijk om, zonder bij te betalen, meer uit geven aan de uitvaart dan het maximaal verzekerde bedrag. Wanneer de verzekeraar tevens uitvaartverzorger is kun je deze, vaak tegen een gereduceerd tarief, de uitvaart laten verzorgen. Je bent echter vrij om een andere uitvaartverzorger te kiezen, maar deze kan mogelijk een hoger tarief rekenen waardoor een minder uitgebreide uitvaart, voor hetzelfde bedrag, het resultaat is.

Sommenpolis met vrij besteedbaar bedrag

Met een sommenpolis met vrij besteedbaar bedrag wordt een vast bedrag uitgekeerd bij overlijden. Dit bedrag wordt vastgesteld bij het afsluiten van de verzekering en de te betalen premie is dan ook afhankelijk van de hoogte van het afgesproken bedrag. Het geld dat wordt uitgekeerd na overlijden van de verzekerde kan vervolgens worden gebruikt voor de uitvaart, maar dit hoeft niet. Nabestaanden kunnen hier ook van op reis gaan of een televisie kopen.

Combinatie

Naast bovengenoemde varianten is een combinatie van een uitkering in natura en een uitkering in geld mogelijk. Daarmee krijgt je bijvoorbeeld wel de begrafenisondernemer toegewezen, maar heb je zelf in de hand welke kist of bloemen er gekozen worden.

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten

Financiële zekerheid is voor veel mensen een van de belangrijkste argumenten voor het afsluiten van verzekeringen. We zitten nu eenmaal niet te wachten op onvoorziene kosten die, in het geval van overlijden, hoog op kunnen lopen. Natuurlijk kost een verzekering ook geld, maar je weet in ieder geval wat dit maandelijks gaat kosten, en welke eventuele kosten de verzekering dekt. Zo hoef je je maar weinig zorgen te maken over de financiële gevolgen voor nabestaanden in het geval van overlijden.

Kosten uitvaart

Zoals eerder gezegd kunnen kosten van een uitvaart flink oplopen. Zaken als een kist of urn, bloemen, de dienst, grafrechten, uitnodigingen, bedankjes en kosten om de dienst heen zijn slechts de meest voorkomende kosten. Een simpele uitvaart kost al snel € 6000 tot € 7000, en dan moeten er geen speciale wensen zijn. Zijn er wel speciale wensen dan schieten de kosten uiteraard verder omhoog.

Er wordt veel gedekt door de uitvaartverzekering. Echter, de grafrechten worden niet gedekt. Grafrechten zijn de kosten die je maakt om ergens begraven te mogen worden. Deze kosten zijn verschillend per regio. Omdat de verzekeraar niet per regio weet wat die kosten zijn, wordt dit onderdeel niet mee verzekerd. Je moet deze kosten dus altijd zelf betalen.

Premie uitvaartverzekering

Aan het afsluiten van een uitvaartverzekering zijn natuurlijk ook kosten verbonden. Deze kosten zijn de maandelijkse premies die je moet betalen voor het hebben van de verzekering. De hoogte van de premie is afhankelijk van de wensen die je hebt, de diensten die je wilt dekken, de hoogte van het te verzekeren bedrag en de leeftijd van de verzekerde. Een ouder persoon betaalt een hogere premie omdat het risico op overlijden nu eenmaal hoger is.

Een lage startpremie is geen garantie voor een goedkopere verzekering. Verschillende pakketten hebben elk hun eigen voorwaarden. Zo biedt een waardevaste verzekering dekking tegen de kosten van een uitvaart, ook wanneer deze kosten het volgende jaar stijgen. De premie bij een waardevaste verzekering blijft echter gelijk. Is de verzekering niet waardevast dan kun je starten met een lage premie, maar deze kan juist hard meestijgen wanneer de uitvaartkosten stijgen.

Uitvaartverzekering vergelijken en afsluiten

Veel banken en verzekeraars hebben een of meerdere varianten van een uitvaartverzekering in de portefeuille. Deze verzekeringsvorm is dus bij diverse aanbieders af te sluiten. Het is dan ook zeer aan te raden om verzekeringen en aanbieders met elkaar te vergelijken, omdat premies en polisvoorwaarden erg kunnen verschillen. In geval van onduidelijkheden of vragen over premies of polisvoorwaarden raden wij je dan ook aan om contact te zoeken met een verzekeraar voor advies op maat.