Een reisverzekering bestaat normaal gesproken uit verschillende modules die bepalen wat er op reis wel, en wat er niet verzekerd is. De module ‘wintersportdekking’ biedt dekking tegen het financiële risico van de gevolgen van een ongeval tijdens het beoefenen van een wintersport op de piste. Deze module is erg belangrijk wanneer je op wintersport gaat omdat de kosten flink kunnen oplopen wanneer je bijvoorbeeld na een ongeluk met een helikopter van de piste moet worden gehaald.

Tijdens het uitoefenen van een sport is een reisverzekering normaal gesproken ook geldig, behalve wanneer dit een extreme, of gevaarlijke, sport is. Waar onderwatersport, schaatsen en langlaufen meestal in de standaarddekking worden opgenomen, moet voor een wintersportvakantie vaak wel een aparte optionele ‘wintersportmodule’ worden opgenomen in de reisverzekering.

Wintersportdekking

Zoals eerder aangegeven maken verzekeraars onderscheid tussen gewone sporten, extreme sporten en wintersport. Het gevolg hiervan is dat standaarddekking en optionele modules tijdens een wintersport niet van kracht zijn wanneer je de module wintersportdekking niet afsluit. Enkele voorbeelden:

  • Wanneer jouw snowboard of ski’s worden gestolen en je hebt wel de module bagagedekking, maar niet de module wintersportdekking dan worden de kosten niet vergoed.
  • Worden jouw snowboard of ski’s gestolen en je hebt zowel de module bagagedekking als de module wintersportdekking dan worden het gestolen snowboard of de gestolen ski’s vergoed door de verzekering.
  • Wanneer je betrokken bent bij een ongeluk op de piste en je moet van de piste worden gehaald met een banaan of helikopter en je hebt de module wintersportdekking niet opgenomen in jouw reisverzekering dan worden de medische kosten wel vergoed uit de basiszorgverzekering, maar de kosten voor het van de piste halen door middel van een banaan of helikopter zijn dan voor eigen rekening.

Wanneer je de module wintersportdekking hebt opgenomen in jouw reisverzekering dan biedt dit ook dekking tegen de kosten van materiaalhuur wanneer je hier door een ongeval of ziekte geen gebruik meer van kunt maken.
Daarnaast is het bij sommige verzekeraars mogelijk om het maximumbedrag dat de verzekering uitkeert bij vermissing, diefstal of beschadiging van wintersportuitrusting vanuit de module bagagedekking te verhogen door middel van het afsluiten van de module wintersportdekking.

Beperkingen wintersportdekking

Dat je de module wintersportdekking toevoegt aan je reisverzekering betekent niet automatisch dat je voor alle mogelijke kosten gedekt bent gedurende jouw wintersportvakantie. Zo is het deelnemen aan wedstrijden bijna altijd uitgesloten van de module wintersportdekking. Daarnaast is het buiten de piste snowboarden of skiën zonder ervaren gids of instructeur bijna altijd uitgesloten van de dekking.

Alarmcentrale

Het is erg belangrijk om te weten wat er wel, en wat er niet door de verzekeraar wordt gedekt in het geval van calamiteiten. Daarnaast is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk contact te zoeken met de alarmcentrale van de verzekeraar wanneer er iets is voorgevallen. De verzekeraar heeft ervaring met alle mogelijke situaties en kan daarom gericht advies geven over wat je wel en niet moet doen. Tot slot is het verstandig om overleg te plegen met de verzekeraar om te voorkomen dat later blijkt dat bepaalde kosten niet worden vergoed.