Een reisverzekering bestaat normaal gesproken uit verschillende modules die bepalen wat er op reis wel, en wat er niet verzekerd is. De module ‘dekking tegen de kosten van autopechhulp’ biedt dekking tegen het financieel risico van noodzakelijke reparaties, sleepkosten, vervangend vervoer, een vervangende bestuurder, het toesturen van benodigde onderdelen en het naar Nederland terughalen van de auto na autopech op reis. Bij sommige verzekeraars valt deze module onder de dekking tegen vervangend vervoer en verblijf of onder de dekking tegen onvoorziene kosten. Waar een enkele verzekeraar deze module helemaal niet aanbiedt is deze bij de meeste optioneel en daarmee los af te sluiten.

Dekking autopechhulp

Deze, vaak optionele module, biedt dekking tegen het financiële risico van noodzakelijke reparaties, sleepkosten, vervangend vervoer, een vervangende bestuurder, het toesturen van benodigde onderdelen en het naar Nederland terughalen van de auto na autopech op reis.

  • Noodzakelijke reparaties langs de weg – Hieronder vallen de loonkosten welke vaak gedekt worden tot een maximumbedrag van € 250,-.
  • Sleepkosten tot aan de dichtstbijzijnde garage – De vergoedingen voor dit onderdeel kunnen variëren van een maximale vergoeding van € 125,- tot een vergoeding van het volledige bedrag voor het slepen van de auto naar de dichtstbijzijnde garage.
  • Vervangende bestuurder indien geen van de passagiers meer kan of mag rijden – Vaak wordt het volledige bedrag voor een vervangende bestuurder vergoed indien geen enkele inzittende het voertuig kan/mag besturen.
  • Toesturen van benodigde onderdelen – Meestal wordt de volledige kostprijs van het verzenden van benodigde onderdelen vergoed door de verzekeraar.
  • Naar Nederland halen van de auto – Meestal wordt de volledige kostprijs van het terughalen van de auto naar Nederland vergoed door de verzekeraar.

De inhoud van de module kan per verzekeraar erg verschillend zijn. Lees daarom altijd goed de dekking en voorwaarden van verschillende aanbieders en ga niet standaard voor de goedkoopste of duurste optie.

Dekkingsgebied

Net als de dekking, de hoogte van de dekking en de voorwaarden kan het dekkingsgebied per verzekeraar erg verschillen. In de meeste gevallen is het dekkingsgebied gelijk aan de groene kaart, maar er bestaan uitzondering. Daarnaast is Nederland bij sommige verzekeraars uitgesloten van het dekkingsgebied.

Het dekkingsgebied kan per verzekeraar erg verschillen. Daarnaast is Nederland niet altijd opgenomen in het dekkingsgebied.

Alternatieven

Naast het afsluiten van een reisverzekering met de module dekking tegen de kosten van autopechhulp kun je er ook voor kiezen om een autopechhulp abonnement af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld bij de ANWB, Routemobiel en soms ook via de dealer van uw merk. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een dekking in Nederland met, of zonder, woonplaatsdekking. Je kunt het abonnement daarnaast uitbreiden met BeNeLux of Europadekking afhankelijk van welke dekking het meest geschikt is voor jouw situatie.

Tips bij pech onderweg

Hieronder vind je een aantal tips die van pas kunnen komen bij pech op reis:

  • Zorg dat je altijd een Europees schadeformulier bij je hebt. Je kunt dit formulier ook downloaden vanuit de Apple App Store of de Google Play Store wanneer je een smartphone hebt.
  • Doorrijden na een ongeval is altijd strafbaar, blijf dus op de plaats van het ongeval.
  • Waarschuw de politie en vraag indien er een proces-verbaal opgemaakt wordt om een afschrift. Noteer altijd de naam en het adres van de politie-instantie indien ze geen afschrift afgeven.
  • Getuigen kunnen van pas komen indien er een geschil ontstaat. Noteer naam, adres en telefoonnummer van eventuele getuigen.
  • Foto’s kunnen helpen bij de afwikkeling van de schuldvraag. Maak foto’s van de situatie en de schade, maar houdt wel rekening met jouw eigen veiligheid en de verkeersveiligheid en ga niet midden op de weg staan voor het maken van foto’s.
  • Noteer de gegevens van de groene kaart van de andere partij. Heeft deze zijn/haar groene kaart niet bij zich noteer dan zijn/haar naam, adres, merk en type auto, kenteken en verzekeringsgegevens. Maak indien mogelijk een foto van het rijbewijs.
  • Neem indien mogelijk een creditcard mee. Wanneer de verzekeringsmaatschappij een vervangende auto moet regelen is een creditcard bijna altijd noodzakelijk voor de borg.

Er zijn verzekeraars die voertuigen ouder dan een bepaald aantal jaar uitsluiten van dekking tegen het financiële risico als gevolg van pech op reis. De leeftijd die zij als grens hanteren is doorgaans 8 tot 10 jaar. Heb je dus een wat oudere auto dan kan het zijn dat de gehele module niet toereikend is en je dus niets uitgekeerd krijgt bij pech op reis. Lees dus altijd de voorwaarden van de verzekering en controleer indien nodig andere aanbieders.

Alarmcentrale

Het is erg belangrijk om te weten wat er wel, en wat er niet door de verzekeraar wordt gedekt in het geval van calamiteiten. Daarnaast is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk contact te zoeken met de alarmcentrale van de verzekeraar wanneer er iets is voorgevallen. De verzekeraar heeft ervaring met alle mogelijke situaties en kan daarom gericht advies geven over wat je wel en niet moet doen. Tot slot is het verstandig om overleg te plegen met de verzekeraar om te voorkomen dat later blijkt dat bepaalde kosten niet worden vergoed.