Een reisverzekering is een van de verzekeringen die wat ons betreft onmisbaar is. De verzekering is vaak opgebouwd uit verschillende modules en biedt afhankelijk van de verzekeraar, de afgesloten verzekering en de diverse modules, dekking tegen verschillende (onvoorziene) kosten op reis. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bagage en spullen op reis te verzekeren tegen schade, diefstal of vermissing. Daarnaast kan een reisverzekering dekking bieden voor de kosten van vervangend vervoer en/of verblijf of autopechhulp. Wat een reisverzekering echter onmisbaar maakt is de module ‘buitengewone of onvoorziene kosten’ welke de kosten vergoed bij opsporing- en reddingsacties, hulpverlening door een alarmcentrale en extra reis- en verblijfskosten wanneer je door een ongeval of ziekte in het ziekenhuis terecht komt of vroegtijdig naar huis moet.

Wat is een reisverzekering?

Een reisverzekering is een verzekering die, vaak verspreid over diverse modules, dekking biedt tegen verschillende vormen van schade op reis. Een reisverzekering kun je in twee vormen afsluiten. Zo kun je een kortlopende reisverzekering afsluiten die alleen dekking biedt gedurende de periode die je op reis bent, maar is het ook mogelijk om een doorlopende reisverzekering af te sluiten die het gehele jaar dekking biedt. Met de laatstgenoemde vergeet je nooit meer een reisverzekering af te sluiten en ben je dus ook gedekt bij een spontane reis, een onverwachts weekendje weg en soms zelfs bij een dagtripje over de grens. De beschikbare modules kunnen per verzekeraar en per verzekering echter sterk van elkaar verschillen. De meest voorkomende onderdelen van een reisverzekering zijn:

Voor meer informatie over de betreffende modules en de dekking die deze bieden verwijzen wij naar de bijbehorende pagina’s.

Kortlopende reisverzekering

Met een kortlopende reisverzekering ben je vrij om per reis te bepalen of je wel of geen verzekering wilt afsluiten. Dit maakt deze vorm van verzekeren zeer flexibel en per reis heb jij de controle over welke modules je wel of niet meeneemt in jouw verzekering. Besluit je dat een kortlopende reisverzekering de beste optie voor jou is dan sluit je deze af voordat je op reis gaat en sluit je deze af voor de gehele duur van de reis. Met een kortlopende reisverzekering kun je zonder zorgen genieten van jouw vakantie zonder dat je langdurige verplichtingen aangaat.

Doorlopende reisverzekering

Met een doorlopende reisverzekering sluit je een reisverzekering af die doorlopend dekking biedt tegen schade op reis. Dit maakt deze vorm van verzekeren erg makkelijk wanneer je veel korte of langere reisjes maakt of wanneer je vaak onverwachts vertrekt. Wanneer je een doorlopende reisverzekering hebt kun je niet meer vergeten om een reisverzekering af te sluiten en ben je dus altijd gedekt tegen diverse vormen van schade, afhankelijk van de modules die je meeneemt in de verzekering, op reis. Besluit je dat een doorlopende reisverzekering de beste optie voor jou is dan sluit je deze eenmalig af en hoef je alleen maar aanpassingen te maken wanneer je de modules van de verzekering wilt wijzigen. Met een doorlopende reisverzekering kun je van het een op het andere moment vertrekken en ben je altijd verzekerd tegen schade op reis.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten

Een van de meest belangrijke factoren voor het overwegen van een kortlopende of doorlopende reisverzekering is hoeveel weken je jaarlijks op vakantie gaat. Andere belangrijke variabelen zijn de grote van het gezin, en de gewenste modules binnen een reisverzekering. Doorgaans geldt dat:

Alleenstaanden

Voor alleenstaanden geldt dat het meestal goedkoper is om voor elke vakantie een kortlopende reisverzekering af te sluiten wanneer je minder dan drie tot vier weken op vakantie gaat. Ga je meer dan drie a vier weken per jaar op vakantie dan wordt het financieel aantrekkelijker om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Stelletjes

Voor stelletjes geldt dat het meestal goedkoper is om voor elke vakantie een kortlopende reisverzekering af te sluiten wanneer ze minder dan drie weken per jaar op vakantie gaan. Gaan ze meer dan drie weken per jaar op vakantie dan wordt het financieel aantrekkelijker om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Gezinnen

Voor gezinnen geldt dat het meestal goedkoper is om voor elke vakantie een kortlopende reisverzekering af te sluiten wanneer ze minder dan twee weken per jaar op vakantie gaan. Gaan ze meer dan twee weken per jaar op vakantie dan wordt het financieel aantrekkelijker om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Let op

De periodes van vakantie hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het gaat om het totaal aantal dagen dat je op vakantie bent gedurende een heel jaar.

Reisverzekering vergelijken

Gezien het feit dat er kortlopende en doorlopende reisverzekeringen zijn, dat er een groot aantal modules die soms wel standaard meeverzekerd zijn en soms worden aangeboden onder de naam uitgebreide dekking, dat voorwaarden tussen aanbieders en verzekeringspakketten vaak verschillen, en dat er tussen verschillende verzekeringspakketten overlap kan ontstaan waardoor je oververzekerd kan zijn is het altijd verstandig om reisverzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Door aanbieders, pakketten, modules en voorwaarden goed met elkaar te vergelijken kun je niet alleen voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, maar ook dat er een overlap ontstaat tussen verzekeringen of verzekeringspakketten waardoor je eigenlijk een deel voor niets betaald.