Mensen met een eigen huis zijn verplicht hier een verzekering voor af te sluiten. Naast de verplichte opstalverzekering / woonhuisverzekering is het ook sterk aan te raden een inboedelverzekering af te sluiten.
Inboedelverzekering of opstalverzekering
Voor veel mensen zijn een inboedelverzekering en een opstalverzekering hetzelfde. In grote lijnen klopt dit ook wel want beide verzekeringen bieden dekking bij schade aan spullen in en om het huis. Er zit echter een belangrijk verschil tussen de twee soorten verzekeringen. Zo biedt een inboedelverzekering dekking bij schade aan roerende zaken in huis terwijl de juiste opstalverzekering dekking biedt bij schade aan het eigen huis en de spullen die vastgemaakt zitten aan de woning, zoals bijvoorbeeld een dure keuken.
Voorbeelden:
- Zwevend parket valt onder de inboedelverzekering, zit het parket echter vastgelijmd dan valt het onder de opstalverzekering;
- Een inbouwoven valt onder de opstalverzekering, heb je echter een losstaande oven dan valt deze onder de inboedelverzekering;
- Een inbouwkoelkast valt onder de opstalverzekering, heb je echter een losstaande Amerikaanse koelkast dan valt deze onder de inboedelverzekering.
Wat is een inboedelverzekering
De inboedelverzekering verschilt niet veel van de opstalverzekering. Het belangrijkste verschil is echter dat het er bij de inboedelverzekering om draait om de inboedel te verzekeren en niet de woning zelf. Dat betekent dat alle roerende zaken in de woning onder de dekking vallen tenzij anders vermeldt in de polisvoorwaarden. Ook kunnen de hoogtes van bepaalde productcategorieën sterk uiteen lopen. De spullen zijn verzekerd tegen kosten die ontstaan door:
- Schade door brand;
- Schade door storm;
- Schade door water;
- Schade door blikseminslag;
- Schade door ontploffing;
- Schade door inbraak;
- Schade door gewelddadige beroving;
- Schade door schroeien en smelten.
Schade die met opzet veroorzaakt is, en schade als gevolg van achterstallig onderhoud wordt niet uitgekeerd door verzekeraars.
Waarom een inboedelverzekering afsluiten
Met een inboedelverzekering krijg je een extra zekerheid in het geval van diefstal of beschadiging van de inboedel. Beschadiging van de inboedel kan bijvoorbeeld ook voortkomen uit storm, waterschade of brand. De verzekering dekt in deze gevallen alle roerende zaken in een woning, maar de hoogte van de dekking kan per verzekeraar verschillen. Omdat er veel verschillen tussen verzekeraars en aangeboden pakketten zit is het belangrijk dat je zowel verzekeraars als de aangeboden pakketten goed met elkaar vergelijkt. Het is namelijk zonde om een hogere premie te betalen omdat dure audioapparatuur standaard is meeverzekerd bij een bepaald pakket wanneer je geen dure audioapparatuur bezit.
Varianten en dekking inboedelverzekering
Een inboedelverzekering kent normaal gesproken twee varianten die sterk kunnen verschillen in dekking. Deze twee varianten van de inboedelverzekering zijn:
- De extra uitgebreid dekking (eug);
- De ruimere allrisk dekking (ar).
Het belangrijkste verschil tussen de twee dekkingsvormen is dat de extra uitgebreid dekking alleen schade dekt volgens de polisvoorwaarden. Zo kan een verzekeraar bij een ‘extra uitgebreid dekking’ bijvoorbeeld weigeren om schade aan een laminaat- of parketvloer uit te keren wanneer deze schade het gevolg is van knoeien met de planten water geven. Het water komt immers niet direct uit de waterleiding. De allrisk variant dekt deze schade dan weer wel.
Zoals eerder beschreven worden, tenzij anders vermeldt in de polisvoorwaarden, alle roerende zaken in de woning gedekt met een inboedelverzekering. Het betreft hierbij dus vrijwel alle spullen die je in de woning hebt staan. Denk hierbij aan meubels, elektronica en witgoed.
Een allrisk dekking keert schade uit bij elk plotseling van buiten komend onheil, behalve bij overstromingen, terroristische aanslagen, oorlog, opstanden, aardbevingen en atoomkernreacties.
Dure kunstobjecten, zeer waardevolle sieraden en antiek vereisen wellicht een aanvullende verzekering door de waarde die deze voorwerpen kunnen vertegenwoordigen. Deze objecten vallen mogelijk niet onder een ‘standaardverzekering.’ Wanneer je objecten bezit die in een van deze groepen vallen is het altijd verstandig om contact op te nemen met de verzekeraar voor persoonlijk advies.
Lees meer over het uitbreiden van een inboedelverzekering in het artikel → Inboedelverzekering uitbreiden.
Uitkering bij schade
Het uitkeren van de inboedelverzekering begint wanneer er schade is ontstaan aan spullen in de woning. Dit geldt voor alle roerende zaken, producten die niet vaststaan. De meest voor de hand liggende zaken die onder een inboedelverzekering vallen zijn elektronica, witgoed en meubels. Het uitkeren van de inboedelverzekering verloopt via de verzekeraar. Die zal een bedrag naar jouw rekening overmaken na het melden, en eventueel verifiëren, van de schade.
Normaliter is de inboedel verzekerd tegen de nieuwwaarde. Dit betekent echter niet dat je de nieuwwaarde ook zomaar vergoed krijgt bij schade. Verzekeraars hanteren voor het bepalen van de hoogte van de vergoeding verschillende methoden. Bedraagt de dagwaarde van de spullen waaraan schade is ontstaan 40% of minder dan keert de verzekeraar vaak de dagwaarde uit. Daarnaast wordt er ook gekeken of schade hersteld kan worden door middel van reparatie. Is dit mogelijk dan worden slechts de kosten van de reparatie vergoed. Is reparatie niet meer mogelijk dan wordt de nieuwwaarde uitgekeerd.
Daarnaast stellen sommige verzekeraars ook leeftijdsgrenzen voor het bepalen van de hoogte van de vergoeding. Heeft jouw laptop of stoel nog niet de grens van deze leeftijd bereikt dan keert de verzekeraar de nieuwwaarde uit, heeft de laptop of stoel deze leeftijd wel gepasseerd dan wordt de dagwaarde vergoed.
Inboedelverzekeringen vergelijken
Omdat het vervangen van alle spullen in huis een erg dure aangelegenheid is wordt er sterk aangeraden om een inboedelverzekering af te sluiten. Net als dat een opstalverzekering vergelijken altijd aan te raden is, is het ook belangrijk om verschillende pakketten en verschillende aanbieders van inboedelverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo kun je de voor jouw best passende verzekering kiezen tegen de meest gunstige premie. Een inboedelverzekering kun je bij de meeste banken en verzekeraars eenvoudig afsluiten. Daarnaast bieden ze ook uitgebreide polisvoorwaarden en ondersteuning in het kiezen van het juiste pakket.
Online inboedelverzekering afsluiten
Het online afsluiten van een inboedelverzekering is zeer eenvoudig en kan binnen enkele minuten. Lees de polisvoorwaarden wel altijd goed door om er zeker van te zijn dat je jouw inboedel niet onder- of oververzekerd. Wanneer je online een inboedelverzekering afsluit dan dien je soms zelf een inschatting te maken van de waarde van de inboedel. Er zijn daarentegen ook verzekeraars die een vast verzekerd bedrag met een maximum van bijvoorbeeld € 100.000,00 hanteren.