Een inboedelverzekering is een verzekering tegen kosten die ontstaan uit schade aan de inboedel en kent normaal gesproken twee varianten, de extra uitgebreid dekking (eug) en de ruimere allrisk dekking (ag). Lees hierover meer in het artikel → inboedelverzekering.

Wat valt onder de inboedelverzekering?

Afhankelijk van de wensen van de verzekeringsnemer en de polisvoorwaarden omvat een standaard inboedelverzekering meestal dekking van de kosten bij schade aan roerende zaken in de woning als gevolg van:

  • schade door brand;
  • schade door storm;
  • schade door water;
  • schade door blikseminslag;
  • schade door ontploffing;
  • schade door inbraak;
  • schade door gewelddadige beroving;
  • schade door schroeien en smelten.

Inboedel extra verzekeren

Verschillende aanbieders en pakketten kunnen uiteraard afwijken in de waarde die gedekt wordt. Zo wordt er in een standaard inboedelverzekering vaak een maximale waarde gedekt van een X bedrag. Dit maximale bedrag wordt vervolgens verspreid over verschillende productcategorieën.

Voorbeeld 1: Polis X dekt een totale waarde van € 100.000 euro aan roerende zaken in het huis waarbij er maximaal € 10.000 euro aan audioapparatuur wordt gedekt tegen schade.

Wanneer je, in het geval van voorbeeld 1, erg dure audioapparatuur bezit welke ver boven de waarde van € 10.000 ligt dan ben je met polis X dus onderverzekerd. In ieder geval als het aankomt op jouw audioapparatuur. Je kunt er dan voor kiezen om jouw audioapparatuur extra te verzekeren. Uiteraard zal de premie hierdoor hoger worden, maar je komt niet voor vervelende financiële verrassingen te staan wanneer jouw apparatuur beschadigd raakt of kapot gaat als gevolg van een voorval die onder de polisvoorwaarden valt.

 

Voorbeeld 2: Polis X dekt een totale waarde van € 100.000 euro aan roerende zaken in het huis waarbij waardevolle antieke voorwerpen en dure kunstvoorwerpen niet standaard onder de polisvoorwaarden vallen.

Wanneer je, in het geval van voorbeeld 2, kunst of antiek bezit dan worden deze door polis X niet standaard meeverzekerd tegen schade als gevolg van bovengenoemde voorvallen. Het is zeker in het geval van waardevolle antieke voorwerpen en dure kunst verstandig om deze voorwerpen alsnog op te laten nemen in de inboedelverzekering of apart te verzekeren. De premie gaat hier uiteraard door omhoog maar antieke voorwerpen en kunst hebben een hoge, al dan niet onschatbare, vervangingswaarde. Daarnaast bescherm je deze voorwerpen, met het uitbreiden van de inboedelverzekering, niet alleen tegen beschadiging maar ook tegen diefstal als gevolg van inbraak.

Het is dus verstandig om unieke voorwerpen en voorwerpen die een zeer hoge waarde vertegenwoordigen extra te verzekeren. Voor het beste advies voor jouw situatie kun je het best persoonlijk contact opnemen met een verzekeraar. Deze is in staat om advies op maat te geven ongeacht jouw situatie.

Uitkering bij schade

Een inboedelverzekering, of de extra dekking die je hebt afgesloten, keert pas uit wanneer er aantoonbaar schade is aan roerende zaken als gevolg van voorvallen als beschreven in de polisvoorwaarden. Daarnaast wordt er ook uitgekeerd bij diefstal als gevolg van inbraak.

Nieuwwaarde

Over het algemeen wordt de inboedel verzekerd tegen de nieuwwaarde. Je krijgt niet zomaar de nieuwwaarde vergoed en er worden door verschillende aanbieders dan ook verschillende methoden gebruikt om te bepalen wat er nu daadwerkelijk vergoed wordt. Vaak, maar lang niet altijd, kan worden gesteld dat wanneer de kapotte spullen nog zeer jong (nieuw) zijn dat de nieuwwaarde ook wordt uitgekeerd. Daarnaast maken veel verzekeraars gebruik van de 40% regel. Dit wil zeggen dat wanneer het product meer waard is dan 40% van de nieuwwaarde, dat ook dan de nieuwwaarde wordt uitgekeerd.

Dagwaarde

Ondanks dat de spullen vaak worden verzekerd tegen de nieuwwaarde wil dit niet zeggen dat je de nieuwwaarde ook daadwerkelijk vergoedt krijgt bij schade aan, of diefstal als gevolg van inbraak, van de inboedel. Er worden verschillende methoden gebruikt om te bepalen welke waarde wordt uitgekeerd door verzekeraars die ook sterk kan verschillen per aanbieder of verzekeringsvorm. Vergoedingen kunnen ook worden uitgekeerd tegen de dagwaarde. De dagwaarde is de waarde van de producten op dat moment. Dit betreft vrijwel nooit dezelfde waarde als waarvoor het product gekocht is. Heb je bijvoorbeeld een jaar geleden een stofzuiger gekocht, dan is de waarde van diezelfde stofzuiger vandaag de dag veel lager. Gelukkig keren veel verzekeraars de dagwaarde pas uit wanneer het product dusdanig in waarde is gedaald dat het nog geen 40% van de nieuwwaarde vertegenwoordigd.

Leeftijd van producten

Tot slot is het gebruikelijk om bepaalde leeftijdsgrenzen aan producten te hangen. Afhankelijk van hoe oud het product is wordt dan een percentage van de nieuwwaarde uitgekeerd door de verzekeraar. Is een laptop de, redelijk gestelde, leeftijdsgrens voor deze productcategorie nog niet gepasseerd dan wordt 100% van de nieuwwaarde uitgekeerd. Is de laptop wel ouder dan deze vooraf gestelde leeftijdsgrens dan wordt een lager percentage van de nieuwwaarde uitgekeerd.

Altijd de nieuwwaarde

Het is mogelijk om in alle gevallen de nieuwwaarde vergoed te krijgen. Je dient dan in overeenstemming met de aanbieder de voorwaarden te wijzigen en een hogere premie te betalen. Vervolgens is jouw inboedel, bij schade of diefstal als gevolg van inbraak, ongeacht de huidige waarde of leeftijd wel altijd verzekerd tegen de nieuwwaarde en krijg je deze ook vergoed. Vaak zijn de premies voor deze verzekeringen zeer hoog en je moet dus ook goed overwegen of dit echt wel de moeite waard is.

Inboedelverzekeringen vergelijken

Het vervangen van een deel van de inboedel of de gehele inboedel is erg duur. Het is dan ook verstandig om tenminste een inboedelverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een inboedelverzekering kan bij een groot aantal banken en verzekeraars. Daarnaast bieden ze ook uitgebreide polisvoorwaarden en ondersteuning in het kiezen van het juiste pakket. Omdat aanbieders, pakketten, mogelijkheden tot het extra verzekeren en polisvoorwaarden erg van elkaar kunnen verschillen is het wel altijd belangrijk om goed uit te zoeken wat je precies nodig hebt, en of dit ook is wat er wordt aangeboden. Op deze manier vind je de optie die het best aansluit op jouw situatie voor de laagste premie.

Inboedelverzekering afsluiten

Een inboedelverzekering is eenvoudig af te sluiten bij een groot arsenaal aan aanbieders. Daarnaast kun je een inboedelverzekering ook binnen een paar minuten online afsluiten. Lees de polisvoorwaarden wel altijd goed door en neem bij vragen, onduidelijkheden en in het geval van speciale omstandigheden en uitzonderlijke voorwerpen altijd contact op met de verzekeraar. Zo voorkom je dat je achteraf onder- of oververzekerd blijkt of dat je er te laat achter komt dat bepaalde voorwerpen als kunst, antiek of dure sieraden niet standaard meeverzekerd zijn.

Ondanks dat het niet verplicht is raden we je zeker aan om, naast een verplichte woonhuisverzekering / opstalverzekering, ook een verzekering af te sluiten voor de inboedel. Indien nodig kun je deze uitbreiden met aanvullende voorwaarden (kunst, antiek etc.) of kun je ervoor kiezen om tegen een hogere premie altijd de nieuwwaarde vergoed te krijgen. Zo ben je er zeker van dat, in het geval van schade of diefstal als gevolg van inbraak, een groot aantal objecten (deels) door de verzekeraar vergoed worden.

Wanneer je ervoor kiest om een inboedelverzekering af te sluiten, kun je er vaak ook voor kiezen om deze tegelijkertijd met de woonhuisverzekering af te sluiten. Vaak leidt dit tot een korting op de maandelijks te betalen premies.