Iedere bezitter van een motorrijtuig is verplicht daar een verzekering voor af te sluiten. Op deze manier bent je gedekt tegen kosten die voortkomen uit schade, zowel materiële schade als letselschade, die wordt veroorzaakt met jouw auto.

Autoverzekering kiezen

Bij het kiezen van een autoverzekering kun je kiezen uit drie soorten, namelijk een standaard ‘WA-verzekering’, een iets uitgebreidere ‘WA Plusverzekering’ en de meest uitgebreide ‘WA Cascoverzekering.’ De laatstgenoemde autoverzekering staat ook wel bekend als de ‘All risk verzekering.’ De te betalen premie en de dekking die de verzekering biedt verschilt nogal per soort. Het is dus belangrijk om deze soorten goed met elkaar te vergelijken voor je een keuze maakt. Belangrijke factoren die bepalen welke autoverzekering en daarmee welke dekking het best bij jouw situatie past zijn:

 • De leeftijd van de auto;
 • De dagwaarde van de auto;
 • Het aantal schadevrije jaren dat jij als hoofdbestuurder in de loop der tijd hebt opgebouwd;
 • Het risico dat je zelf kunt en wilt dragen bij totaalverlies van de auto.

Dekking autoverzekering

De kosten voor reparatie, maar ook de medische kosten bij een ongeval of de kosten uit schade die tijdens een aanrijding in jouw auto is veroorzaakt aan producten van inzittenden, kunnen allemaal vergoed worden. Het is hierbij echter afhankelijk van de gekozen verzekering in hoeverre zaken vergoed worden.

WA-verzekering

Een WA-verzekering is de minimale autoverzekering die je in Nederland kunt afsluiten waarbij WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die anderen oplopen door jouw schuld. Dit geldt voor zowel materiële als voor immateriële schade (letselschade). Vaak wordt voor een WA-verzekering gekozen wanneer de dagwaarde van de auto zo laag is dat het niet logisch meer is om een verzekering met betere dekking, en dus hogere premies, af te sluiten.

Een WA-verzekering wordt meestal gekozen voor voertuigen ouder dan 10 jaar, maar hangt daarnaast vooral af van het risico dat je zelf bereidt bent te dragen en de premie die je hiervoor bereidt bent te betalen.

WA Plusverzekering

Wil je meer dekking dan een WA-verzekering biedt, maar is een WA Cascoverzekering (All risk) niet rendabel, dan is de WA Plusverzekering een goede tussenweg. Deze verzekering dekt niet alleen schade die jij aan anderen toebrengt, maar ook dekt deze verzekering schade aan het eigen voertuig wanneer deze het gevolg is van brand, diefstal, ruitbreuk, storm, hagel en aanrijdingen met dieren.

Een WA Plusverzekering wordt meestal gekozen voor voertuigen tussen de 6 en 10 jaar, maar hangt daarnaast vooral af van het risico dat je zelf bereidt bent te dragen en de premie die je hiervoor bereidt bent te betalen.

WA Cascoverzekering

De meest uitgebreide autoverzekering die wordt aangeboden is de WA Cascoverzekering, ook wel de all risk verzekering genoemd. Een WA Cascoverzekering biedt naast de dekking die een WA Plusverzekering biedt ook dekking voor schade aan het eigen voertuig bij een aanrijding door jouw schuld, een eenzijdig ongeluk, slippen, te water raken en andere oorzaken van schade van buitenaf.

Een WA Cascoverzekering wordt meestal afgesloten voor nieuwe voertuigen tot voertuigen van een jaar of 5, maar hangt daarnaast vooral af van het risico dat je zelf bereidt bent te dragen en de premie die je hiervoor bereidt bent te betalen.

Lees de bijsluiter en de polisvoorwaarden altijd goed bij het afsluiten van dergelijke producten, dekkingen en premies kunnen namelijk verschillen per aanbieder.

Waarom een autoverzekering met een goede dekking afsluiten

Het is prettig om een autoverzekering met een goede dekking te hebben, omdat de kosten voor reparaties vaak erg hoog zijn. Met een verzekering met een betere dekking, zoals een WA Cascoverzekering (all risk), ben je ook gedekt tegen de kosten van de reparatie wanneer de schade aan je voertuig jouw eigen schuld is. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen en onverwachts hoge kosten komt te staan.

Kosten autoverzekering

Een autoverzekering is af te sluiten bij diverse verzekeraars. De premie die je maandelijks of jaarlijks moet betalen aan de bank of verzekeraar voor de autoverzekering is afhankelijk van de volgende factoren:

 • De gewenste dekking van de verzekering;
 • Het merk en model van de auto;
 • De nieuwwaarde / dagwaarde van de auto;
 • De gekozen betalingstermijn;
 • De hoogte van het eigen risico;
 • Het aantal kilometers dat je jaarlijks (gemiddeld) rijdt;
 • De woonplaats van de verzekeringsnemer;
 • De leeftijd van de verzekeringsnemer;
 • Het aantal jaren schadevrije jaren dat jij als hoofdbestuurder hebt opgebouwd.

Autoverzekering heroverwegen

Het periodiek heroverwegen van een autoverzekering kan veel geld besparen. De premies die betaald moeten worden voor bepaalde dagwaardes, gemiddeld aantal kilometers dat je rijdt en het aantal schadevrije jaren zijn namelijk aan veranderingen onderhevig. Daarnaast kunnen aanbieders de premies veranderen waardoor het kiezen van een andere (lagere) dekking, of een andere aanbieder ervoor kan zorgen dat je maandelijks wat extra geld overhoudt.

Premies autoverzekeringen vergelijken

Een autoverzekering kost maandelijks of jaarlijks een bepaalde premie. De hoogte van de premie is, zoals eerder beschreven, afhankelijk van een aantal factoren waar je niet altijd zelf invloed op hebt. Desondanks kun je door goed uit te zoeken welke verzekering je precies nodig hebt en verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken vaak veel geld besparen.