Veel vraag naar informatie zorgverzekeringen

Veel verzekerden gaan de komende maanden op zoek naar informatie over zorgverzekeringen. Vooral naar informatie over de nieuwe premies voor 2016 en welke zorg gedekt wordt door de basisverzekering en aanvullende verzekeringen van de verschillende zorgverzekeraars is erg veel vraag.

Verzekeringsadviseurs verwachten druk najaar

Het Landelijke Zorgonderzoek van consultancybureau D & O laat zien dat verzekeringsadviseurs een druk najaar verwachten. Ondervraagden gaven aan een toename van het aantal adviezen in vergelijking met vorig jaar te verwachten. Het gaat hierbij om adviezen aan zowel particulieren als collectiviteiten, bijvoorbeeld werkgevers. Het zorgonderzoek laat daarnaast zien dat zorgverzekeraar ONVZ het hoogst wordt gewaardeerd door verzekeringsadviseurs. Dat komt omdat deze zorgverzekeraar alleen werkt met een restitutiepolis en dat wordt door verzekeringsadviseurs zeer gewaardeerd. Ook Stad Holland Verzekeringen komt goed uit het onderzoek.

Veel vraag naar informatie vanwege groot aanbod

Consumenten kunnen tegenwoordig uit diverse basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen kiezen. Het aanbod met zorgverzekeringen is inmiddels zo groot geworden, dat er veel vraag is naar goede informatie om de juiste keuze te kunnen maken. Online kan al veel informatie gevonden worden, maar ook kan er advies worden ingewonnen bij een verzekeringsadviseur. Het is positief dat consumenten kunnen kiezen uit een groot aanbod, maar het overzicht is wel verloren gegaan de afgelopen jaren. Veel mensen weten het verschil niet tussen de verschillende zorgverzekeringen. Een voorbeeld van een probleem dat hierdoor is ontstaan is dat verzekerden kiezen voor een budgetpolis, maar niet in de gaten hebben dat ze met een dergelijke zorgpolis enorm beperkt worden in de keuze naar welke zorgverleners men mag gaan.

Op dit moment is het zo dat veel consumenten weinig aandacht besteden aan het onderwerp “zorgverzekeringen” en meestal alleen naar de premie kijken. Daarom is het belangrijk dat consumenten over de juiste informatie beschikken zodat ze een juiste afweging kunnen maken in de keuzes die er zijn.

Waar letten we op bij het kiezen van een zorgverzekering?

Veel consumenten letten vooral op de premie van een zorgverzekering. Dat leidt bij sommige consumenten dus tot de keuze van een verkeerde zorgverzekering, omdat ze niet letten op de dekking die de zorgverzekering biedt. Vooral naturapolissen zijn populair. Dit komt waarschijnlijk, omdat de premie van een naturapolis lager ligt dan van een restitutiepolis, maar het aantal zorgverleners waar men naartoe kan gaan is nog altijd een stuk hoger dan bij de budgetpolis. Bij een restitutiepolis mag een verzekerde zelf kiezen naar welke zorgverlener hij/zij gaat. Dit wordt ook wel een vrije zorgpolis genoemd en is de beste keuze wanneer je als verzekerde alle vrijheid wilt hebben in de keuze van zorgverleners. Bij een naturapolis en budgetpolis dien je naar zorgverleners te gaan waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten.

Ondanks dat het grote aanbod in zorgpolissen het vergelijken bemoeilijkt is het wel zo dat consumenten een groot aanbod met goede keuzemogelijkheden steeds meer beginnen te waarderen en daarom al iets minder op alleen maar de premie letten. Consumenten vinden het in ieder geval erg belangrijk dat zorgverzekeraars hoge kwaliteit leveren en snel reageren op vragen en klachten. Ook een snelle afhandeling van declaraties is voor consumenten een belangrijk punt bij het kiezen van een zorgverzekeraar.

Populaire zorgverzekeraars bij consumenten als het om informatie gaat voor zorgjaar 2016

 • De Friesland Zorgverzekeraar
 • DSW
 • VGZ
 • CZ
 • IZZ
 • Achmea
 • Zilveren Kruis
 • Menzis
 • Agis
 • Interpolis
 • OHRA
 • UMC
 • IAK

3 Tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering

1. Verdiep je in het onderwerp “zorgverzekeringen”

Het onderwerp zorgverzekeringen is een belangrijk onderwerp. Een zorgverzekering is namelijk een belangrijke, al dan niet de belangrijkste, verzekering. Iedereen die woont en/of werkt in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit wordt verzekeringsplicht genoemd. Het is verplicht om een basisverzekering af te sluiten, een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Er zijn uitzonderingen wanneer er geen verzekeringsplicht geldt, bijvoorbeeld voor militairen in actieve dienst.

Op internet is veel informatie over zorgverzekeringen te vinden. Zo kun je precies lezen welke basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen er zijn. Onder andere op websites van zorgverzekeraars kan exact gezien worden uit welke zorgverzekeringen gekozen kan worden en welke zorg deze verzekeringen dekken. Hoe meer je op de hoogte bent van het onderwerp zorgverzekeringen, des te beter je de juiste keuze kunt maken voor een zorgverzekering die bij je past zonder dat je per se een verzekeringsadviseur in de arm hoeft te nemen.

2. Vergelijk zorgverzekeringen op de juiste manier

Het vergelijken van zorgverzekeringen heeft als belangrijkste voordeel dat dit een hoop geld kan besparen. Belangrijk is echter om zorgverzekeringen op de juiste manier met elkaar te vergelijken. Bepaal eerst naar wat voor soort basisverzekering je op zoek bent: restitutiepolis, naturapolis of budgetpolis en bepaal daarna wat voor aanvullende zorgverzekeringen je nodig denkt te hebben. Met deze informatie kun je vervolgens zorgverzekeringen vergelijken die aan jouw eisen voldoen. Kijk daarna pas naar de premie van de zorgverzekeringen.

Wanneer kan het beste gestart worden met het vergelijken van zorgverzekeringen?
Je kunt het beste pas zorgverzekeringen voor 2016 gaan vergelijken wanneer alle premies voor 2016 door de zorgverzekeraars bekend zijn gemaakt. Uiterlijk 19 november 2015 moeten alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2016 bekend hebben gemaakt. Het is mogelijk om in de periode tussen half november en eind december over te stappen van zorgverzekering. Ook in de maand januari van het nieuwe zorgjaar is het nog mogelijk om te kiezen voor een nieuwe zorgverzekering 2016, zorg er echter wel voor dat jouw oude zorgverzekering is opgezegd voor 1 januari 2016. Na 31 januari 2016 is het niet meer mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. Het is dan alleen nog in bijzondere situaties mogelijk om een nieuwe zorgverzekering 2016 af te sluiten, bijvoorbeeld wanneer je in 2016 18 jaar wordt en voor het eerst een zorgverzekering moet afsluiten.

3. Laat je informeren

Mocht je ondanks het lezen van alle informatie en het vergelijken van zorgverzekeringen niet goed weten welke basiszorgverzekering, aanvullende verzekeringen en welke hoogte van het eigen risico geschikt voor jou zijn, laat je dan informeren door een verzekeringsadviseur. Hij/Zij kan samen met jou kijken welke basisverzekering bij je past en of het verstandig is om bepaalde aanvullende verzekeringen af te sluiten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een aanvullende verzekering voor de tandarts of fysiotherapie. Op basis van dit advies weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en dat je voor zorgjaar 2016 op de juiste wijze verzekerd bent.