Je kunt eenvoudig beginnen met beleggen door te starten met een gratis online beursspel. Op deze manier kun je op een leuke en leerzame manier leren beleggen zonder dat het geld kost. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit beursspel precies werkt en hoe je vandaag nog kunt beginnen.

Beginnen met beleggen – beursspel

Voordat je kunt beginnen moet je een beleggingsprogramma instaleren. Je kunt bij verschillende aanbieders een beleggingsprogramma voor beginners downloaden. Bij aanvang van het spel kies je voor de demomodus. In deze demomodus kun je oefenen met beleggen door middel van fictief geld. Afhankelijk van de aanbieder ontvang je bij aanvang van het spel ongeveer € 20.000,- fictief geld waarmee je kunt beleggen op de beurs. Het beleggingsspel is identiek aan het echte beleggen en maakt dan ook gebruik van actuele koersen. Het enige verschil is dat je nu fictief geld gebruikt om aandelen te kopen. Dit betekent dus dat je kunt gaan oefenen met beleggen op alle populaire koersen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan aandelen van Facebook, Apple of Shell. Uiteindelijk is het de bedoeling van het beursspel om jouw vermogen te laten groeien. Wanneer al het geld op is door verkeerde keuzes te maken bij het samenstellen van jouw beleggingsportefeuille, kun je niet meer beleggen met fictief geld. Het is dus net als met echt geld belangrijk om je goed in te lezen en weloverwogen keuzes te maken.

Hoe kun je beginnen met beleggen?

Wanneer je begint kun je kiezen waar je in wilt beleggen, bijvoorbeeld aandelen of grondstoffen. Zodra je een besluit hebt genomen, kun je een positie openen. Bij het openen kun je zelf de hoeveelheid aandelen of grondstoffen bepalen. Vervolgens zie je direct hoeveel jouw eigen inleg is en hoeveel deze waard is. Het grote voordeel aan online beleggen is de werking van de hefboomfactor. Dit houdt in dat jouw inleg met een bepaalde waarde wordt vermenigvuldigd. Op deze manier kun je een grotere aandelenpositie innemen met een relatief klein bedrag. Zo is het bij online beleggen al mogelijk om te beginnen met bijvoorbeeld € 50,-. Wanneer je een positie hebt geopend kun je de koers bij open posities in de gaten houden en sluiten wanneer je wilt. Bij het kopje gesloten posities kun je al jouw recente beleggingen terugzien met daarbij het behaalde resultaat.

Nu starten met beleggen?

Wanneer je genoeg geoefend hebt met het beursspel en merkt dat je veel winst maakt, zou het een mogelijkheid zijn om te gaan beleggen met echt geld. Dit brengt wel financieel risico met zich mee en je moet dus ook alleen starten met beleggen wanneer je het geld kan missen. Binnen het beleggingsprogramma kun je gemakkelijk en snel overschakelen naar de versie waarbij echt geld gebruikt wordt. Het beleggingsprogramma blijft precies hetzelfde als in de demomodus. Echter beleg je nu met jouw eigen geld en eventuele winsten (en verliezen) zijn voor jouw eigen rekening.

Je kunt voor beleggen met echt geld daarnaast ook terecht bij jouw eigen bank of bijvoorbeeld bij de vaak voordeligere online beleggingsbanken Binck en Alex.

Conclusie

Je kunt eenvoudig beginnen met beleggen door te starten met een gratis online beursspel. Je krijgt hierbij ongeveer € 20.000,- fictief geld waarmee je aandelen kunt kopen waarbij de gebruikte koersen altijd de actuele koersen zijn. Hierdoor leer je op een leuke manier en zonder financieel risico te starten met beleggen. Dit is ideaal wanneer je beleggen wel interessant vindt maar hier nog geen ervaring mee hebt, of wanneer je beleggen wel leuk vindt maar niet met echt geld wilt doen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: http://www.beginbeleggen.nl/brokers